miercuri, 1 februarie 2012

Ce mâncăm?




             De ceva vreme seara sau o dată pe săptămână încerc să mănânc ceva uşor adică doar fructe sau câte un iaurt cu diferite produse de panificaţie. Şi cum stăteam eu liniştit cu iaurtul de băut în faţă mă apuc de citit etichete  (deoarece colecţiile de la tot felul de ziare le-am pus pe foc) şi ce descopăr? Iaurt de băut cu suc de căpşuni 1% fruct. Triangle cu migdale, migdale 5%. Plăcinte brânză/stafide, brânză 6%/stafide 4%.



             Acum întreb şi eu dacă nu e vreo lege care să stabilească procentul de conţinut de produs din denumire. Dacă vând ciocolată cu rahat parcă e logic ca rahatul să aibă o proporţie mai mare de 1-5-6%. E ca şi cum aş plăti pentru o casă cu 3 etaje şi primesc în schimb un garaj.

2 comentarii:

  1. Buna!
    Etichetarea produselor alimentare la momentul actual este reglementata de HG 106/2002 (cu modificari si completari ulterioare, bineinteles!). Nu sunt facute specificatii privind procentul dintr-un ingredient -asa cum sugerezi tu: ciocolata cu rahat sa contina un anumit procent de rahat, spre exemplu, gasim ceva pe la vinuri referitor la concentratia alcoolica, sau otetul de sinteza, etc- insa la produselede panificatie exemplificate, ideea e ca producatorul sa eticheteze toate ingredientele folosite astfel incat sa ofere informaţii complete si usor de inteles. De asemena denumirea produsului nu trebuie sa induca in eroare consumatorul -si eu cred ca aici e coarda sensibila!
    Consumatorul trebuie sa consulte eticheta INAINTE de a cumpara produsul, iar cand decide sa-l cumpere, s-o faca in cunostinta de cauza! Nu cum ai facut tu, ai citit eticheta in timp ce sau dupa ce le-ai consumat deja!
    Numai citind inainte vom putea sa platim si sa primim ...casa cu 3 etaje, si nu garajul!!
    ;)
    Cele bune!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e! Ne întoarcem toţi la slănină, cârnaţi, şuncă legume şi mămăligă...

    RăspundețiȘtergere